W związku ze zbliżającą się IV edycją Święta Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego INDUSTRIADA 2013, Stowarzyszenie Trasy Rowerowe organizuje wzorem roku ubiegłego jednodniową wycieczkę rowerową do wybranych obiektów Szlaku. Tym razem odwiedzimy Szyb "Maciej" w Zabrzu. Z uwagi na otwarcie obiektów do zwiedzania dopiero o godz. 14:00 planujemy również odwiedzić Radiostację w Gliwicach. Decyzja o odwiedzeniu drugiego obiektu zapadnie podczas imprezy za aprobatą wszystkich uczestników. Udział w wycieczce oraz zwiedzanie obiektów jest bezpłatne. Poniżej przedstawiamy kilka spraw organizacyjnych: - termin wycieczki 08.06.2013 r. (sobota), - zbiórka od godz. 11:30 - 12:00 na rynku w Tarnowskich Górach. Tutaj planowane jest również zakończenie wycieczki, - planowany powrót między godz. 16:00 a 17:00, - należy zabrać ze sobą dokument tożsamości, prowiant, napoje, kurtkę przeciwdeszczową, no i oczywiście sprawny sprzęt (preferowany rower górski lub trekingowy), - długość trasy ok. 40 km (w obydwie strony), + ok. 20 km z wariantem Gliwickim - każdy uczestnik wycieczki musi zapoznać się z regulaminem wycieczki, - w wycieczce mogą brać udział tylko osoby, które wpiszą się na listę uczestników, - na listę można się wpisać drogą mejlową lub w dniu wyjazdu (rafgis@o2.pl). Poniżej kilka przydatnych linków: - Industriada - Szyb Maciej - Radiostacja w Gliwicach - Regulamin wycieczki Przebieg trasy wycieczki: Tarnowskie Góry - Repty Śląskie - Stolarzowice - Helenka - Rokitnica - Mikulczyce - Maciejów - Gliwice (Żerniki). Trasa w kilku odcinkach prowadzi polnymi i leśnymi drogami. Będziemy również poruszać się drogami asfaltowymi o w miarę niskim natężeniu ruchu drogowego. W programie wycieczki zaplanowano przejazd drogami i szlakami rowerowymi Tarnowskich Gór, Bytomia, Zabrza i Gliwic. Serdecznie zapraszamy.