plakat2.jpg Śląskie Stowarzyszenie Podróżnicze "Garuda" w dniu 22 czerwca 2013 r. organizuje w Tarnowskich Górach rajd przygodowy w środowisku miejskim. Na czym polega taka zabawa ? Najlepiej będzie zacytować tu samych organizatorów: Pamiętacie biegi na orientację ze szkoły? Dostawało się mapę z zaznaczonymi punktami, które trzeba było odnaleźć w terenie, na miejscu podbić specjalną kartę (jako dowód, że odnalazło się punkt) i dalej, biegiem aż do mety. Szkieletem rajdu przygodowego jest właśnie taka zabawa. Mapa plus punkty w terenie, do których należy dotrzeć. Z tym że tutaj nie wystarczy po przybyciu na punkt przedziurawić perforatorem kartę i dalej... Tutaj na punktach będziemy musieli wykonać określone zadania: wspinaczka, zadania linowe, łamigłówki... Również sposób w jaki poruszamy się z punktu A do punkt B, nie polega tylko na bieganiu, będziemy przemieszczać się także rowerem, kajakiem, na rolkach, a w zimie na nartach biegowych czy nawet łyżwach... Wszystko zależy od pomysłowości organizatorów. Rajd może trwać od kilku godzin (trasa długości kilkunastu, kilkudziesięciu km) do kilku dni (trasy długości nawet 1000 km), wszystko to w formule non - stop, co znaczy że zawodnicy sami decydują czy i ile śpią, odpoczywają... Więcej informacji o samym rajdzie, zasadach udziału, zapisach czy wariantach tras znajdziecie na stronie www.silesiarace.pl Gorąco zachęcamy do udziału w tej ekstremalnej przygodzie w najładniejszym mieście Górnego Śląska. Odważysz się ?