mapa2013.jpgW dniu dzisiejszym zaczyna obowiązywać nowa organizacja ruchu drogowego wprowadzająca oznakowanie sieci tras rowerowych w Tarnowskich Górach. Miło mi jest poinformować wszystkich o zakończeniu prac budowlanych przewidzianych na 2013 r. Jest to dzień szczególny, gdyż od dzisiaj w naszym mieście mamy sieć tras rowerowych jakiej nigdy wcześniej nie było. Od dzisiaj dobrze oznakowanymi szlakami można poruszać się pomiędzy: starówką tarnogórską, Parkiem "Kunszt", Kopalnią Zabytkową, Hałdą Popłuczkową, Rezerwatem "Segiet" czy Zamkiem w Starych Tarnowicach. Można podjechać prawie pod DSD w Bytomiu (szlak kończy się na granicy obu miast) oraz pod Park Wodny (szlak kończy się przed budowaną halą sportową). Nasze Stowarzyszenie budowę sieci rozpoczęło w 2012 r. i przy wsparciu finansowym planuje ją rozbudowywać w kolejnych latach. Do tej pory przygotowaliśmy dwie koncepcje: "Projekt Rowerowy 1.0" (zakończony w 2012 r.) i "Projekt Rowerowy 2.0" (planowany termin zakończenia 2014 r.). Na obie koncepcje składają się do tej pory cztery projekty docelowej organizacji ruchu drogowego zatwierdzone przez Starostę Tarnogórskiego. Dzięki nim mogliśmy w pasie drogowym dróg publicznych ustawić stosowne oznakowanie. Ponadto powyższe projekty zostały uzgodnione z: Miejskim Zarządem Ulic i Mostów, Zarządem Dróg Powiatowych, Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad, Komendą Powiatową Policji w Tarnowskich Górach oraz Komendą Wojewódzką Policji w Katowicach. Sieć posiada długość 10,2 km, na którą składają się: 163 znaki typu R-1/R-3 oraz trzy tablice informacyjne ustawione na 107 słupkach lub słupach energetycznych. Przy wyznaczaniu sieci wykopaliśmy pod słupki 42 doły nie raz w bardzo trudnym terenie. Wyznaczenie sieci to także żmudna praca koncepcyjna i projektowa, na którą składa się kilkadziesiąt arkuszy map. Prace budowlane rozpoczęliśmy już w marcu wieszając znaki w centrum miasta. Następnie po przedłużającej się zimie weszliśmy w teren w maju żeby pod koniec sierpnia zakończyć znakowanie. Całość mogłaby być oddana do użytku wcześniej lecz pogoda raz deszczem, a raz upałem skutecznie utrudniała nasze zamierzenia. Także wandalizm dał się nam we znaki zwłaszcza w rejonie Hałdy Popłuczkowej gdzie zdewastowano pięć słupków, które trzeba było ustawić na nowo. To tyle krótkiej statystyki. W przyszłym roku sieć chcielibyśmy rozbudować o odcinki prowadzące do Parku Repeckigo, dokończyć dojazd do Parku Wodnego i DSD w Bytomiu oraz podłączyć przystanek kolei wąskotorowej w Bobrownikach Śląskich. Na koniec chciałbym podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do powstania sieci. Burmistrzowi Arkadiuszowi Czechowi i radnym miejskim za wsparcie finansowe. Pracownikom Urzędu Miejskiego, Starostwa Powiatowego, Miejskiego Zarządu Ulic i Mostów oraz Zarządu Dróg Powiatowych za pomoc merytoryczną i sprawne rozwiązywanie trudnych spraw. Dziękuje również członkom Stowarzyszenia i moim bliskim za wsparcie oraz podjęcie trudnych prac fizycznych podczas "kopania dołów". To w głównej mierze dzięki Wam udało się zakończyć prace zgodnie z planem. Dziękuję także osobom prywatnym za zgodę na ustawienie słupków w granicy własnych działek oraz rolnikom za konsultacje techniczne przy polach uprawnych. Zapraszamy wszystkich na wycieczkę rowerową po południowej części Tarnowskich Gór, a wszystkim zainteresowanym udostępniamy roboczą wersję mapy. Rafał Pankiewicz Prezes STR-u