r_4e.png Witam po dłuższej przerwie w nowym 2014 r. Na wstępie podrzucam ciekawy link do strony Miasta dla Rowerów, w którym autorzy zapowiadają ciekawe zmiany w polskim ustawodawstwie dotyczącym spraw rowerowych.
A co u nas ? Kończymy formalne przygotowania do rozbudowy sieci tras rowerowych w Tarnowskich Górach. Zaprojektowane rozwiązania możecie zobaczyć TUTAJ (MAPA). Mamy nadzieję, że zima już nie wróci, a jeśli tak to na krótko. Sprzyjająca pogoda pomoże wcześniej rozpocząć prace budowlane, które będą prowadzone na ok. 10 km odcinku - zaznaczonym linią przerywaną (patrz mapa). Podobnie jak w roku ubiegłym naszymi staraniami pozyskaliśmy z budżetu miasta 20 000 zł na budowę sieci tras rowerowych. Część znaków jest już wyprodukowana i leży w magazynie czekając na montaż. Podobnie jak w roku ubiegłym pracę będą wykonywane w trzech etapach. Pierwszym krokiem będzie znakowanie dojazdu do przystanku kolei wąskotorowej - Bobrowniki Śląskie. Kolejne dwa będą zależeć od tego czy wpierw będziemy chcieli kopać doły czy montować znaki na słupach elektroenergetycznych.
Głównym założeniem budowanej przez nas sieci jest połączenie atrakcji turystycznych znajdujących się w Tarnowskich Górach. Sieć ma zachęcać turystów do zwiedzania miasta za pomocą roweru i ułatwiać podróżowanie, stwarzając bezpieczne warunki przemieszczania się.
Oczywiście poza pracami budowlanymi planujemy kilka imprez rowerowych. Szczegóły jak zawsze znajdziecie z wyprzedzeniem na naszej stronie internetowej.