map2014c2.jpgW dniu dzisiejszym została oddana do użytku kolejna część sieci tarnogórskich tras rowerowych. Nowy 10,5 km odcinek połączył ze sobą takie atrakcje turystyczne jak: Zamek w Starych Tarnowicach, Park w Reptach Śląskich i Rezerwat "Segiet". Do sieci podłączony został także przystanek kolei wąskotorowej "Kopalnia Zabytkowa" oraz punkt obserwacyjny "Folwark - Segiet". Z uwagi na postępujące prace budowlane przy hali sportowej odcinek do Parku Wodnego zostanie dokończony w przyszłym roku. Wybudowana sieć jest efektem realizacji przygotowanych przez nasze stowarzyszenie dwóch koncepcji tj. "Projekt Rowerowy 1.0" i "Projekt Rowerowy 2.0". Prace projektowe, formalno-prawne oraz budowlane zostały zrealizowane dzięki zaangażowaniu członków naszego stowarzyszenia. W budowie sieci pomogło Miasto Tarnowskie Góry dofinansując projekt kwotą 20 000 zł. W chwili obecnej na terenie naszego miasta istnieje 20,5 km sieć łącząca ze sobą takie atrakcje turystyczne jak: starówkę, Zabytkową Kopalnię Srebra, Park "Kunszt", stację kolei wąskotorowej "Kopalnia Zabytkowa", Rezerwat "Segiet", Hałdę Popłuczkową, punkt obserwacyjny "Folwark-Segiet", Zamek w Starych Tarnowicach, Park w Reptach śląskich, Źródełko Młodości. Dokończony zostanie w przyszłym roku odcinek do Parku Wodnego i prawdopodobnie w tym roku 0,5 km odcinek do DSD w Bytomiu. Sieć Tras Rowerowych koloru czarnego wyznacza kilkaset znaków z grupy R-1 i R-3. W okolicy Rezerwatu "Segiet" sieć łączy się z Bytomską Siecią Tras Rowerowych koloru czerwonego, niebieskiego i zielonego. Oddajemy do użytku trasy rowerowe łączące główne atrakcje turystyczne Tarnowskich Gór położonych w centralno-południowych rejonach miasta. Mamy nadzieję, że powstałe trasy urozmaicą ofertę turystyczną gminy i zachęcą wiele osób do odwiedzenia Tarnowskich Gór. Uważamy że powstała nowa infrastruktura może stać się przyczynkiem do realizacji większych projektów - głównie budowy dróg rowerowych. Już teraz można z naszej strony pobrać roboczą wersję mapy sieci, którą postaramy się opublikować w wersji papierowej w przyszłym roku. Także w 2015 r. planujemy ustawić tablice informacyjne z mapą sieci i krótkim opisem atrakcji. Chciałbym także skierować prośbę do osób, którym nie jest obojętny los powstałej sieci, aby odważnie reagowali na każdy akt wandalizmu i zgłaszali tego typu procedery policji. Bez zdecydowanej Waszej reakcji praktycznie każda inicjatywa oddolna może być w łatwy sposobu zniszczona. Korzystając z okazji składam podziękowania kolegom i koleżankom ze Stowarzyszenia zaangażowanym w ciężką fizyczną pracę "kopania dołów pod słupki" oraz wieszania znaków za włożony wysiłek i poświęcony czas. Członkowie Stowarzyszenia przy budowie sieci wykonali wszelkie prace woluntarystycznie, nie pobierając żadnego wynagrodzenia. Podziękowania składam także Burmistrzowi Arkadiuszowi Czechowi i radnym miejskim za wsparcie finansowe. Pracownikom Urzędu Miejskiego, Starostwa Powiatowego, Miejskiego Zarządu Ulic i Mostów oraz Zarządu Dróg Powiatowych za pomoc merytoryczną i sprawne rozwiązywanie trudnych spraw. Rolnikom dziękuję za sprawne konsultacje możliwości ustawienia słupków przy polach. Pozdrawiam i zachęcam do wycieczek rowerowych Rafał Pankiewicz Prezes STR-u