Poniższym artykułem chciałbym Państwa zaprosić do wymiany poglądów na temat przyjaznych dla rowerzystów miejsc w Polsce, jak i zagranicą. Niech ten materiał będzie otwarciem dla stałego działu tematycznego opisującego wszelkie pozytywne inicjatywy na rzecz społeczności rowerowej. Liczę na Państwa aktywny udział w dyskusji. Świnoujście zwane Krainą 44 wysp poza walorami przyrodniczymi oraz wypoczynkowymi posiada znakomicie rozbudowaną infrastrukturę rowerową, co sprawia, iż jest wymarzonym miejscem dla amatorów dwóch kółek. Po mieście można swobodnie poruszać się rowerem, bowiem istnieje sieć dobrze skomunikowanych dróg oraz ścieżek rowerowych łączących najważniejsze punkty kurortu - śródmieście, port, dzielnicę nadmorską i przejścia graniczne. Z Świnoujścia do Niemiec prowadzi najdłuższa w Europie nadmorska promenada, będąca jednocześnie drogą pieszo - rowerową. Dzięki niej w bardzo wygodny sposób można dotrzeć do urokliwych "cesarskich kurortów" położonych przy granicy z Polską - Ahlbeck, Heringsdorf, Bansin. Dla wytrawnych rowerzystów Świnoujście to świetna baza wypadowa do wypraw w głąb wyspy Uznam, jak i dalszych zakątków Niemiec. Rozbudowana sieć lokalnych szlaków rowerowych pozwala zwiedzić bardziej odległe zakątki miasta i okolice Świnoujścia. Przez kurort przebiega Międzynarodowy Nadmorski Szlak Rowerowy R - 10 prowadzący w stronę Międzyzdrojów oraz dalej na wschód Polski jak i Szlak Rowerowy Feiningera - amerykańskiego artysty niemieckiego pochodzenia zafascynowanego przyrodą i unikatowymi pejzażami wyspy Uznam. W Punkcie Informacji Turystycznej można pobrać nieodpłatnie bardzo dobrze opracowane materiały o tematyce rowerowej - broszury, mapy oraz przewodnik rowerowy Świnoujścia i okolic. Na terenie miasta działa kilka wypożyczalni rowerów, sklepy oraz warsztaty rowerowe. Można też zamówić "rower na telefon" z dojazdem pod wskazany adres lub skorzystać z sieci samoobsługowych wypożyczalni UsedomRad. W najważniejszych punktach miasta ustawione są stojaki rowerowe. Aby nie być gołosłownym zapraszam do galerii zdjęć ilustrujących pobyt w Świnoujściu. Zdjęcia zostały wykonane w czerwcu 2013r. Miłego oglądania. link do galerii